top of page

Grassroots structuur

De structuur die we met Open Up in juli voor het eerst introduceerden begint zijn vruchten af te werpen. Een hoofdgroep waar iedereen welkom is en 14 regionale groepen specifiek voor een bepaalde streek of doelgroep. Binnen deze regionale groepen kunnen dan kleinere groepjes gevormd worden van mensen waar het goed mee klikt. Cirkels, cellen, teams… noem deze groepjes hoe je zelf wil. Ondertussen hebben wij weet van meer dan 50 cirkels die gevormd zijn in de verschillende regio’s. Ideaal is als deze cirkels in contact en communicatie blijven met een grotere groep om op de hoogte te blijven van grote acties en die te ondersteunen waar kan. Op deze manier zijn grote mobilisaties of nationale acties mogelijk. 

 

Open Up en de regionale beheerders blijven laagdrempelige activiteiten organiseren die duidelijk bewezen hebben de ideale instap te zijn voor nieuwe mensen die dachten er alleen voor te staan en nu voorzichtig naar buiten willen komen. Als ook de cirkels blijven aansluiten bij de grotere Open Up activiteiten leren ze daar nieuwe mensen kennen die ze dan ook kunnen uitnodigen voor hun cirkel of om nieuwe cirkels mee te vormen. Op deze manier is er een warm onthaal van nieuwe mensen die door een soort van mentors uit hun regio opgevangen worden en wegwijs gemaakt worden door meer ervaren activisten van wat er allemaal reeds bestaat en wat de vele mogelijkheden zijn.

 

Nu de structuur beter vorm begint te krijgen en bewezen werd dat ze werkt is het tijd om de cirkels nog meer te activeren. Dit willen we doen door ons te focussen op alles die wel nog mag en door zelf actie te ondernemen om alternatieven te creëren. Kijken jullie graag film maar kan je niet meer naar de cinema organiseer dan een filmavond in je regio. Iemand in je cirkel die graag kookt en iemand met een grote living dan is een restaurantavond misschien een goed idee. Wat dacht je van een workshop over permacultuur, zelfvoorzienend zijn of één van je andere talenten die je graag wil delen. Of misschien wil jouw cirkel wel een wekelijks vast ontmoetingsmoment lanceren en onderhouden zodat iedereen daar terecht kan, dit blijkt in verschillende steden een goede formule te zijn.

 

De vrijheidsbeweging die nu wereldwijd ontstaat is een mooi voorbeeld van een grassroots beweging. Gedecentraliseerd en komende van de mensen zelf, als je een grassprietje verwijdert staan er nog honderden andere naast die gewoon verder groeien want ieder sprietje heeft zijn eigen wortel. Geen nood aan leiders want ieder van ons neemt leiding over zijn eigen leven. Ieder van ons weet wat hij het meeste mist en weet waar hij goed in is om voor vervanging te zorgen. Leid jij een groepje van 3 of van 10, het maakt niet uit. Leid jij ons naar een betoging of naar een gezellig avondje uit, het maakt niet uit. Zolang iedereen maar leiding neemt over zijn eigen leven en zorgt voor de verandering die hij zelf wil. Wij zijn de creators van ons eigen leven, wij zijn de bedenkers van onze toekomst.

 

De parallelle samenleving dat zijn wij. Het moment om te beginnen bouwen is nu. De mensen die willen helpen zijn er reeds. Waar wachten we op, laat ons organiseren. Ze willen ons uitsluiten, discrimineren en in de eenzaamheid duwen maar wij bepalen zelf of hen dat lukt of niet. Wij hebben de oplossing zelf in handen. Samen creëren wij de samenleving die we willen. Dit is waar ze het meest bang voor zijn: dat hun uitsluiting en discriminatie weinig impact heeft op ons omdat wij het in onze parallelle samenleving zo goed hebben dat wij hun samenleving helemaal niet meer nodig hebben. De ultieme vrijheid is de controle terugnemen over je eigen leven waarin enkel jij bepaalt wat de toekomst brengt. Ze proberen ons te begraven maar ze weten niet dat wij zaadjes zijn. 

https://www.openup2.com/mogelijkheden

Verzet_Meme_OpenUp.png
bottom of page